Smerter i rodbehandlet tand

Konstante smerter, en dunkende fornemmelse og en følelse af tryk under tanden. Sådan lyder nogle af de beskrivelser, som kommer fra patienter med smerter i en rodbehandlet tand.

Som tandlæger forsøger vi naturligvis altid at give vores patienter den bedst mulige behandling. Desværre forholder det sig sådan med tænder, at man ikke kan se ned i tandrødderne, og derfor er der en risiko for, at en rodbehandling ikke lykkes.

Behandlingen, som har til formål at fjerne betændelse i en tandnerve og dernæst fylde rodkanalen, forløber langt oftest men ikke altid efter hensigten – og dette er altså årsagen til, at der i sjældne tilfælde opstår smerter i en rodbehandlet tand.

Tiden efter en rodbehandling

En rodbehandling kræver, at der fjernes en mængde rask tandsubstans for at opnå adgang ind til tandnerven. Denne udboring samt udrensning ved brug af instrumenter forårsager ømhed og smerter efter endt behandling. Smerterne kan almindeligvis holdes nede med smertestillende midler og forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage.

Hvis ikke smerterne går i sig selv, kan de fortsatte gener tyde på, at ikke alle bakterier er blevet fjernet i tandnerven. Dette kan skyldes, at bakterierne befinder sig i rodkanalens kringelkroge, som er vanskelige at udrense. Heldigvis kan der gøres noget ved problemet.

Kom smerterne til livs – ny behandling

Hvis du har vedvarende smerter i en rodbehandlet tand, indkalder vi dig til undersøgelse og tager røntgenbilleder med henblik på at finde ud af, hvad årsagen til smerterne er.

Hvis smerterne skyldes, at der er rodbetændelse i den tand, som allerede er rodbehandlet, kan vi enten komme smerterne til livs ved at foretage en ny rodbehandling eller en rodspidsoperation. Det konkrete valg af behandlingsform afhænger af det specifikke tilfælde.

Hvis dine smerter i en rodbehandlet tand først opstår længe efter udført rodbehandling, kan smerterne skyldes, at rodbehandlingen ikke længere holder tæt, hvorfor bakterier igen har fundet vej ind i tanden. Også i et sådan tilfælde vil vi tilbyde en ny behandling og dermed fjerne dine smerter.