Almindelig tandbehandling

Når du går til tandlægen, vil du altid få en almindelige tandrensning med det formål, at fjerne bakterier på og imellem tænderne, så du kan bevare dine tænder sunde hele livet.

Den almindelige tandrensning indebærer:

 

  • Fjernelse af bakterier og tandsten
  • Pudsning af tænderne (så bakterierne ikke kan sidde så godt fast)

 

Årsagen til belægninger (plak) er bakterieansamlinger, der uforstyret får lov at sidde på tænderne i længere tid. Bakterierne vil med tiden udvikle sig til huller i tænderne og kan blive en dyr fornøjelse for dig. Derfor er det vigtigt, at du besøger tandlægen regelmæssigt, så du kan få fjernet dine tandbelægninger og forebygge fremtidige huller.

 

Du har selv et stort ansvar for din mundhygiejne, og omfanget af den tandbehandling, du skal have hos tandlægen, er et resultat af den pleje, du selv giver dine tænder. Dog kan du ikke fjerne hårde belægninger – tandsten – på tænderne, og derfor anbefaler vi dig, uanset hvor god en mundhygiejne du holder, at få renset tænder et par gange om året.

 

Hjælpemidler – er tandbørsten nok?

 

Der findes en lang række hjælpemidler, der skal hjælpe dig til at holde din mund sund i mange år.
Tandbørstning er den bedste måde at fjerne plak, men for mange kan det være svært at holde rent mellem tænderne

 

Vi opfordrer dig til at supplere din tandbørstning med ét eller flere hjælpemidler såsom:

 

  • Tandtråd
  • Tandstikkere
  • Interdentalbørste
  • Solotandbørste

Tandtråden

 

Tandtråden er en god måde at nå ind i mellemrummet imellem tænderne, og få fjernet de bakterier og belægninger, som ikke kan fjernes med tandbørsten. Det er nemlig oftest i mellemrummet mellem tænderne, at plakken laver skader på tænderne. Derfor bør tandtråden være en ligeså vigtig del af din tandpleje som tandbørstningen.

 

Du bruger tandtråden ved forsigtigt at bevæge tandtråden ned mellem tænderne, hvorefter hver tandside bliver renset. Denne procedure fortsættes indtil alle mellemrum, og alle tænder er renset.

Tandstikkere

 

Tandstikkere kan, ligesom tandtråden, bruges i mellemrummene mellem tænderne.

 

Tandstikkerne er lidt lettere at anvende end tandtråden, hvor der er mere plads mellem tænderne.

 

Tandstikkerne anvendes med gnubbende bevægelser på tandkødet imellem tænderne.

 

Interdentalbørsten

 

Interdentalbørsten – også kaldet en mellemrumsbørste, ligner en lille flaskerenser og kan være bedre end tandtråd og tandstikker, når der skal renses effektivt mellem tænderne.

 

Dette gælder især, når du har større mellemrum mellem tænderne end normalt, måske fordi du har problemer med parodontose, eller dine mellemrum er blevet større grundet alder.

 

Interdentalbørster fås i mange tykkelser og størrelser, og bruges som tandstikkeren – med gnubbende bevægelser mellem tænderne – og har du ikke fundet en, der egner sig til netop dine tænder, bør du forhøre dig hos din tandlæge.

 

Solotandbørsten

 

Solotandbørsten bruges til at rengøre de steder, hvor den normale tandbørste ikke kan fjerne plakken. Det kan være de bagerste tænder, kippede tænder, eller når tænderne er forsynet med regulerings apparatur, såsom bøjler eller delprotesebøjler.

 

Solotandbørsten er en lille tandbørste med kun én busk, og er stivere i hårene end en alm. tandbørste. Den er langt mere effektiv til at rense utilgængelige overflader på dine tænder end din normale tandbørste, og bør bruges på utilgængelige områder af tænderne, hvor du måske oplever tilbagevendende huller.

 

Særligt er solotandbørsten effektiv til folk der har bøjle.

 

Ingen kan garanteres sunde tænder hele livet, med ved fælles hjælp kan vi nå langt.