Ondt i tanden når jeg tygger

Oplever du smerte i en eller flere tænder, når du spiser? Det kan skyldes flere ting, og det er derfor vigtigt, at du mærker efter om smerten intensiveres over tid eller ej.

Ofte indikerer smerterne, at din tand er blevet angrebet af caries, og at du har fået et hul i tanden, der er nået helt ind til nerven. Hullet behøver ikke være særligt stort, før det bryder igennem til tandens nerve, men resultatet er det samme – det gør rigtig ondt.

En anden årsag til smerterne kan også være en knækket tand. Bruddet er ikke nødvendigvis synligt, men kan være så uheldigt placeret, at tandnerven er blevet blottet – eller at der sidder et stykke afbrækket tand i tandkødet. Der kan også være tale om tandkødsbetændelse i området omkring den smertefulde tand, ligesom en visdomstand kan være gået i udbrud i overkæben. Dette medfører et pres ned i undermundens tandkød, som derved giver ømhed, når du spiser.

I alle disse tilfælde vil det være nødvendigt at søge behandling hos din tandlæge. Du kan afhjælpe tandkødsbetændelse ved at være ekstra omhyggelig med din mundhygiejne i form af blød og grundig tandbørstning samt brug af tandtråd. Men vær stadig opmærksom, da især ubehandlet tandkødsbetændelse kan lede til paradentose på længere sigt.

Andre årsager til smerter i tanden

Udover de førnævnte problemer kan dine tandsmerter sagtens skyldes andre ting. Et eksempel kan være et såkaldt træthedsbrud eller infraktion, som er en lille revne bag emaljen, der gør din nerve irriteret og øm. En hård tandbørstning kan også forårsage ømme tandhalse. I dette tilfælde vil smerterne som regel være mildere, og du kan overkomme problemet ved at skifte til en blødere tandbørste og være mere forsigtig, når du børster tænder. Har du fået en tandfyldning for nyligt, kan smerten også skyldes, at din fyldning er for høj. Endelig kan en mulig grund til smerterne være, at du er kommet til at bide for hårdt i noget mad og dermed forstuvet tanden.

Hvis smerterne er til at holde ud, kan du i alle disse tilfælde vente en rum tid og mærke om smerterne går væk. Hvis dette ikke sker, bør du blive undersøgt af din tandlæge. Har du kraftige og vedvarende smerter, når du tygger, kan du hurtigt få en tid hos Tandlægerne i Nørregade til undersøgelse, så vi kan finde årsagen og behandle problemet.