Myter om tandpleje

Der findes et utal af myter om tandpleje – nogle mere udbredte end andre. Men hvilke er sande og hvilke er falske? Her udrydder vi nogle af de mest almindelige, der eksisterer.

Det er godt at børste tænder efter et måltid

Det er faktisk ikke godt at børste sine tænder lige efter man har indtaget mad-eller drikkevarer. Mange fødevarer indeholder nemlig syre, og hvis vi straks efter indtagelse børster tænderne, risikerer man at lave skade på tændernes emalje – og det kommer ikke igen. Hvis man gerne vil rense sine tænder efter et måltid, kan man drikke et stort glas vand eller spise et sukkerfrit tyggegummi, der stimulerer spytproduktionen, som har en rensende funktion.

Mælketænder skal ikke børstes så grundigt

Mælketænder skal børstes lige så grundigt, som de blivende tænder. Er mælketænder ikke blevet plejet ordentligt i barndommen, kan det have en negativ effekt på de tænder, vi skal have resten af livet. Gode tandplejevaner og sunde tænder, begynder i barndommen med vores mælketænder.

Børn kan børste deres egne tænder fra de starter i skole

Vi anbefaler, at man som forældre børster sine børns tænder til de er mellem 10 og 12 år. Det skyldes at børns før denne alder ikke har motorik til at kunne børste deres tænder grundigt nok. Det er en god idé at lade dit barn hjælpe dig med tandbørsten fra 6 års alderen, så de får træning i den rette børsteteknik.

Børsteteknik har ingen betydning for sunde tænder

Den måde vi børster vores tænder på, har en meget stor betydning for vores tænder og tandkøds sundhed. Når man børster tænder er det meget vigtigt, at man bevæger tandbørsten i små cirkelbevægelser – en tand ad gangen. Mange mennesker skrubber tænderne med tandbørsten, og det kan være med til at lave slidskader på emaljen, som skal beskytte vores tænder.

Dårlige tænder arves

Der er nogle, der har tænder, som er særligt udsatte over for fx huller i tænderne, men generelt går dårlig tænder ikke i arv. Gode, sunde tænder opnås gennem daglig pleje og jævnlige besøg hos tandlægen. Der findes ikke tænder, som ikke har behov for grundig pleje.

Syreskader kan forsvinde igen

Har man først fået syreskader på tænderne, der har ætset noget af emaljen væk, kommer det desværre aldrig tilbage. Det er derfor vigtigt at passe godt på sine tænder – og tændernes emalje – det er den der skal beskytte vores tænder hele livet.

De bedste tandpastaer er dem, der smager af mest

Smag, farve og mærke har ingen indflydelse på, hvor effektiv en tandpasta er. Det man skal holde øje med, når man køber tandpasta er, at det indeholder flour. Flour er det som fjerner bakterier fra vores tænder, så vi undgår at få huller i tænderne.