Kost og sunde tænder

Det, som du spiser, påvirker dine tænder og din bekæmpelse af skader på tænderne. Bakterier på tænderne er noget, som alle har, og de irriterende bakterier omdanner sukker til syre, og denne syre kan give karies og tandkødsbetændelse, der i værste tilfælde kan føre til paradentose.

Det er derfor vigtigt at spise sundt og mindske dit indtag af sukker for at undgå caries. Særligt skal du undgå mellemmåltider, der hører til den søde kategori, da der her er størst fare for caries. Men hvis du har en sød tand, der en gang imellem skal fodres lidt, kan du vælge at spise sukker i mindre mængder, og helst sammen med et større måltid eller andre fødevarer. Det lyder måske lidt underligt, men grunden er, at når du spiser sukker sammen med en anden fødevare, danner du mere spyt, der hjælper til at rense din mund, og tændernes påvirkning af syre bliver dermed begrænset. Faktisk har undersøgelser vist, at mejeriprodukter kan forebygge caries på grund af deres indhold af calcium og D-vitamin.

Sund kost giver sund mund

Tandkødsbetændelse forekommer, fordi bakterier samler sig på tænderne langs kanten af tandkødet. Og her er sukker især en skurk, da sukker kan øge antallet af bakterier. Bliver disse bakterier ikke fjernet, kan betændelsen af tandkødet udvikle sig til at blive til paradentose. Hvis man har paradentose, sker der en betændelsestilstand i de væv, der ligger dybere nede omkring tænderne. Paradentose kan faktisk medføre at tænderne falder ud, fordi de bliver løsnet på grund af betændelsen. Og lige med paradentose bliver kroppens immunforsvar sat i gang for at bekrige den infektion, og hertil er en god kost vigtig. Jo bedre kost med masser af vitaminer, jo bedre immunforsvar får du opbygget, som kan bekrige betændelsen. Så faktisk kan en sund og varieret kost hjælpe dig til stærkere tænder og sundere tandkød.