Naturlige implantater

Har du mistet en eller flere af dine tænder kan du få implantater i stedet for. De fleste mennesker vil naturligvis gerne have pæne og velfungerende tænder igen hvis uheldet er ude. og man mister en tand, ung som gammel.

 

Tandimplantater har flere fordele for dig:

 

  • Meget holdbare
  • Flot naturligt resultat ( pæne og lige tænder)
  • Genskaber din tabte tyggeevne
  • Kan indsættes uden at slibe på nabotænderne
  • Meget sikkert og smertefrit indgreb

 

Implantater bores fast i kæbebenet, og derfor er det vigtigt, at kæben er færdigudviklet. Det er derfor en nedre aldersgrænse for implantatindsættelse – spørg din tandlæge til råds.

 

Hvad er et implantat?

 

Et implantat er en kunstig metalrod, som vokser fast i kæbebenet, der hvor din naturlige tand mangler. Når implantatet er fastgjort, bliver der påsat en krone, en bro, eller proteser, alt afhængig af hvor mange tænder du mangler.

 

Implantatet er lavet af titanium af den enkle årsag, at metallet er i stand til at vokse fast i kæbebenets knoglevæv. Det sker ud fra en fysisk-kemisk forbindelse, som kaldes for ossointegration. Derfor er titanium det mest anvendte metal til tandimplantater. Der er ingen risiko for metalforgiftning, eller andre ubehageligheder i forbindelse med titanium.

Hvordan foregår behandlingen?

 

Behandlingen er en længerevarende proces, som deles op i 5 faser.

 

Første fase er en forundersøgelse, hvor din tandlæge tager røntgenbilleder af dine tænder, for at vurdere, om der er knogle nok til at sætte implantaterne fast.
Hvis du har for lidt knogle er der mulighed for at udbygge kæben med en transplantation af enten din egen knogle eller en kunstig.

 

Hvis en knogleopbygning er nødvendig, vil det betyde, at din behandling vil tage længere tid og være dyrere.

 

Anden fase er selve operationen. Din tandlæge lægger en lokalbedøvelse inden operationen, så behandlingen er smertefri, hvorefter implantaterne indsættes kirurgisk. Her indsættes implantaterne kirurgisk af enten din tandlæge eller en kirurg. Vores tandlæger har mange års erfaring med denne type operation og vil altid bestræbe sig på, at give dig den bedste oplevelse.

 

Tredje fase er helingsperioden, hvor implantaterne ikke bør belastes mere end højst nødvendigt. Hvis du belaster implantaterne meget eller unødigt, vil helingsperioden blive længere end beregnet og resten af din behandling vil også vare længere.

 

Helingen varer normalt to til tre måneder i underkæben, og seks til syv måneder i overkæben. Den lange helingsperiode i overkæben skyldes, at knoglen er mere løs i overkæben end i underkæben.

 

Fjerde fase er abutmentoperationen. Når helingensperioden er afsluttet vil din tandlæge tage nye røntgenbilleder af din mund, der viser om implantaterne er helet korrekt. Derefter indsættes der et mellemstykke, som forbinder implantatet til mundhulen. Din tandlæge sætter en lille helingshætte på abutmentet, så dit tandkød heler pænt omkring implantatet, dette varer 2-4 uger.

 

Femte fase er aftryksfasen. Her vil din tandlæge tage aftryk den endelige krone, bro eller protese. Den endelige krone, bro, eller protese skrues eller cementeres herefter fast til abutmentet.

Hvor længe holder et implantat?

 

Det er meget individuelt, hvor længe dit tandimplantat holder. En god mundhygiejne vil forlænge holdbarheden på dit implantat, så du undgår gener og evt. en ny operation. Der findes dog en række faktorer, som kan forringe implantatets holdbarhed.

 

Disse faktorer er:

 

  • Rygning
  • Svage kæbeknogler
  • Kraftigt slid og belastning på grund af hårdt bid eller skæren tænder
  • Dårlig mundhygiejne
  • Få tandlægebesøg

 

Jo bedre mundhygiejne du har, jo længere holder dit implantat. Det skønnes, at 97% af alle implantater i underkæben og 95% af alle implantater i overkæben holder i 10 år.