Hvorfor har jeg ondt i tanden, når jeg drikker kolde ting?

Isninger er et velkendt fænomen hos mange og kan opstå, hvis man spiser eller drikker noget varmt, koldt, sødt eller syrligt. Den hyppigste årsag til isninger er forkert børsteteknik. Der opstår isninger, fordi tandkødet har trukket sig tilbage og dermed gjort tandens nerve særligt følsom.
Til trods for, at isninger ofte aftager af sig selv hos de fleste, er det en god idé at give tandkødet lidt ekstra beskyttelse – for tandkødet kan desværre ikke vokse op igen, hvis det først er blevet trykket ned.

Når vi taler om isninger

Men hvad er isninger helt præcis for en størrelse? Du har måske hørt om dentin hypersensibilitet, som er fagsproget for netop isninger og særligt følsomme tandhalse. Tandens nerve, også kaldet pulpa, er omgrænset af dentin. En tand er opbygget af flere forskellige lag, hvor dentin er et blødere lag, der kapsles ind af tandens yderste lag, nemlig emaljen. Emalje beskytter tandens indre lag, og er derfor et meget slidstærkt materiale. Dentinen består af små væskefyldte kanaler, der forbinder tandens nerve med dentinens yderste lag, og kræver derfor konstant beskyttelse af emaljen, hvis ikke der skal komme isninger i tanden. Hvis dentinen blottes, vil påvirkning fra f.eks. kolde drikke forårsage en forskydning af væsken i dentinens små kanaler. Denne forskydning er årsag til den gennemtrængende, korte smerte, som er kendetegnende for isninger og blottede tandhalse.

Vi kan hjælpe dig godt på vej

Selvom nogle oplever, at isninger forsvinder med tiden, er det en god idé at tale med en tandlæge om problemet, hvis det viser sig at være tilbagevendende.

Din tandlæge vil undersøge om smerterne er forårsaget af f.eks. en dårlig fyldning eller en revne i din tand. Er det tilfældet, vil det være nødvendigt med en professionel behandling. Vi kan også hjælpe dig på vej ved at give din tand et lag fluorlak, som beskytter dine tandhalse og derved mindsker risikoen for fremtidige isninger. Derudover kan vi rådgive dig om sund børsteteknik, som skåner dine tænder og dit tandkød på bedst mulig vis.

Vil du vide mere om, hvad vi kan gøre for dig, eller har du spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte os, eller læse mere om os, og hvad vi kan tilbyde som din tandlæge.