Gode råd til at undgå syreskader

I forhold til pleje af dine tænder, er det ikke ligegyldigt, hvad du putter i munden. Fx skal du passe på med sodavand, juice, frugt og syrligt slik, da de indeholder en del syre, der kan skade dine tænder. Dine tænder kan ikke reparere sig selv, og det er her, hvor vi som professionelle tandlæger kommer ind i billedet. Behandling af syreskader afhænger af, hvor omfattende en skade, der er tale om. Hvis det er mindre skader kan vi give dig plastfyldninger eller en fluorbehandling. Har tænderne været udsat for syre i mange år, kan det kræve mere omfattende behandlinger, hvor vi i nogle tilfælde vil anbefale en patient til at få en ny tandkrone.

Men der er rigtig meget, du kan gøre selv for at undgå, at dine tænder tager skade af syre – som der altid vil være en smule af i de mad- og drikkevarer vi indtager.

Her giver vi en række gode råd til, hvordan du kan undgå store syreskader på tænderne.

Du kan:

1. Mindske dit indtag af syreholdige produkter som fx vin, sodavand og syrlige vingummier. Drikker du ofte cola eller andre sodavand, skal du huske at de også skader tænderne, selvom de ikke indeholder sukker.

2. Når du drikker sodavand er det godt, hvis væsken er så kort tid i munden som muligt – skruelåg er ikke dine tænders bedste ven. En god idé er at bruge et sugerør, når du drikker, fordi du dermed undgår at væsken rammer dine tænder og skader emaljen.

3. Når du spiser eller drikker noget syreholdigt, er det smart at skylle din mund med vand eller mælk lige efter. Du kan også drikke den syreholdige drik sammen med et måltid, da mad kan neutralisere syren.

4. Inden du spiser eller drikker noget med syre i, skal du ikke børste tænder inden. Dine tænder har nemlig en hinde på emaljen, som faktisk beskytter mod ætsning. Og hvis du børster denne hinde væk, inden du spiser og drikker, så er faren for skader faktisk meget større.

5. Hvis du lige har drukket eller spist noget med et højt syreindhold, er det vigtigt, at du ikke børster tænder lige efter. Det vil nemlig slibe emaljen på tanden yderligere. Gem børstningen til lidt senere, og skyl i stedet for munden med vand.