Er paradentose arveligt?

Måske har du hørt om paradentose – også kaldet ”de løse tænders sygdom”? Paradentose er en alvorlig tandsygdom, der desværre er ret udbredt og rammer ca. 40 % af befolkningen. Sygdommen begynder som en betændelse i tandkødet forårsaget af bakterier fra blandt andet madrester, der ikke er blevet fjernet ved regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd. Hvis du har paradentose, og det ikke bliver opdaget i tide, vil betændelsen brede sig til tændernes knogler. Det medfører, at tandknoglen smuldrer, og at dine tænder sidder løsere i kæben. Med tiden vil dette betyde, at tænderne begynder at falde ud. Af samme årsag er paradentose selvsagt en ret alvorlig sygdom.

Nyere undersøgelser viser desuden, at paradentose kan være arveligt betinget. Så hvis én af dine forældre, eller måske endda begge, har eller har haft sygdommen, er risikoen, for at du selv udvikler tandsygdommen, høj. Derfor er det vigtigt, at du er ekstra varsom med plejningen af dine tænder.

Forebyggelse er det vigtigste middel

Forebyggelse er det bedste middel mod paradentose. Her er det vigtigt at børste tænder grundigt og regelmæssigt – og selvfølgelig bruge tandtråd flere gange om ugen. Fordi sygdommen primært er betinget af bakterierester på og imellem tænderne, er dette den eneste måde, hvorpå du kan forhindre sygdommen i at gå i udbrud.

Paradentose er ofte usynlig, indtil den er meget fremskreden. Derfor er det vigtigt, at du går til tandlægen regelmæssigt. Et rutinetjek mindst én gang om året er den eneste mulighed for, at din tandlæge opdager paradentosen, inden du kommer i fare for at miste dine tænder. Ønsker du en tid til at blive undersøgt, eller mangler du en fast tandlæge, kan du altid kontakte Tandlægerne i Nørregade 19 og få en tid.